De voleinding

Afbeelding
Beschrijving

Na de gemeentestudie van de Romeinenbrief gaven de gemeenteleden aan wel meer te willen weten van ‘de dingen die staan te gebeuren’. De nieuwe gemeentestudie gaat daarom dan ook over het Bijbelboek Openbaring. Openbaring is op zijn zachts gezegd geen gemakkelijk boek.

[collapsed]

Door de eeuwen heen is er flink mee geworsteld. Johannes Calvijn durfde er zelfs geen commentaar op te schrijven. Maarten Luther durfde het wel aan, maar schreef in zijn voorwoord bij dit Bijbelboek dat hij het boek niet hoog acht, want ‘Christus wordt er niet in geleerd of gekend’. Bij een latere herdruk is hij (gelukkig) weer wat positiever en waardeert Openbaring dan meer, omdat het vooral de antichrist bekendmaakt.

In onze tijd daarentegen lijkt het dat de toekomstverwachting uit Openbaring meer een soort toekomstberekening is geworden. Dit treffen we onder andere aan in de populaire boeken van Hal Lindsey (‘De planeet die aarde heette’) en La Haye & Jenkins (serie: De laatste bazuin). Door menigeen verslonden. Daarnaast is Openbaring in de loop van de eeuwen ook nog eens veelvuldig misbruikt door allerlei sekten, die op hun manier met de boodschap aan de haal gingen.

Je zou bijna gaan denken dat het een verduisterd boek is. Toch is dat niet het geval! Het Bijbelboek heet Openbaring, wat ‘onthullen’ betekent. Daarom zegt Jezus: ‘Gelukkig is wie dit voorleest, en gelukkig zijn zij die deze profetie horen en zich houden aan wat hier gezegd wordt. Want de tijd is nabij.’ ( Openb.1:3)

[/collapse]

Informatie
Datum
Spreker
Jan Willem de Reus
Soort evenement
Bijbelstudie
Studie
Openbaring - Leven vanuit de toekomst
Deel
zes
Audio